Regelmatig krijgen wij bij BouwFactor de vraag: welke soort BarnWood kan ik het beste gebruiken voor buitentoepassingen en waar moet ik op letten? Het ligt voor de hand te denken dat elke BarnWood soort buiten gebruikt kan worden. Het hout heeft immers in Oostenrijk, Canada of Amerika óók jarenlang onbehandeld dienst gedaan in schuren en boerderijen. Maar let op: het Nederlandse klimaat is minder vriendelijk voor hout vanwege de wisselende luchtvochtigheid, de temperaturen en de typisch Nederlandse weersomstandigheden.

Om BarnWood goed buiten toe te passen, geven wij u graag een aantal tips:

Tip 1: gebruik BarnWood Pennsylvania

BarnWood Pennsylvania betreft een Eiken BarnWood, met de hoogste duurzaamheidsklasse.
Deze planken zijn ruim 80 jaar oud en volledig uitgewerkt. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor krimpen en zwellen. De Pennsylvania plank gaat, mits op de juiste wijze toegepast, nog vele jaren mee als gevelbekleding.

Tip 2: zorg voor voldoende ventilatie

Wij adviseren BarnWood Pennsylvania altijd te monteren als opengevelconstructie. Concreet betekent dit dat er tijdens de montage 5 mm ruimte tussen de planken wordt gelaten. Hout is namelijk nooit helemaal uitgewerkt, het heeft altijd nog enige ruimte nodig om te werken. Monteer BarnWood Pennsyvania daarom op een regelconstructie, voor de juiste ventilatie. Plaats hierachter tevens een vochtwerende en UV-bestendig folie. Voor meer informatie kunt u hier terecht.

Tip 3: monteer met de juiste schroef

Ons advies is om het BarnWood Pennsylvania te schroeven met een RVS schroef, bij voorkeur met een schroeflengte van 1,5 x de plankdikte. Bij Pennsylvania betreft dat een lengte van 50 mm. Zelf werken wij graag met de Woodies Schroef 5.0×50 zwart. Deze schroef heeft een kleine zwarte kop waardoor hij nauwelijks zichtbaar is op de gevel.

Tip 4: werk de kopse kanten af

De kopse kanten zijn het meest gevoelig voor problemen. Om dit tegen te gaan adviseren wij de kopse kanten af te werken met een randsealer. Het beste gebruikt u hiervoor houtsealer van Frencken.

Tip 5: houd ruimte vanaf de grond

Laat het hout niet in contact komen met de grond. Zorg dat de gevel 10 cm van het maaiveld start. Dit bevordert de levensduur van het hout én u zorgt er op deze manier direct voor dat de verticale ventilatie aan de onderzijde krijgt.

Heeft u na het lezen van deze tips vragen, of wellicht heeft u zelf een tip of suggestie? Neem contact met ons op, we staan u graag te woord!